10 Jenis Makanan Yang Harus Dihindari
Apakah makanan yang anda harus hindari? jawapan adalah makanan yang mengandungi kolesterol yang tinggi. Pengambilan kolesterol dalam sehari bagi orang normal adalah 300 mg, menurut Persatuan Penyakit Jantung Amerika. Namun jika seseorang telah mempunyai kolesterol tinggi, maka pengambilannya hanya boleh 200 mg per hari.
Ini untuk mencegah mendapan kolesterol di pembuluh darah hingga mengurangkan aliran darah menuju otak. Kemuncaknya, boleh mencetuskan stroke atau serangan jantung.
Oleh itu, kurangkan pengambilan makanan yang tinggi kolesterol atau LDL (Low density lipoprotein) wajib dilakukan.
10 jenis makanan berkolesterol tinggi yang harus dielakkan seperti di bawah ini.
- Telur (ayam, itik, puyuh): Yang paling banyak mengandungi kolesterol adalah bahagian kuning telurnya. Pada ukuran normal, sebuah kuning telur mengandung 213 mg kolesterol.
- Fast food (1 burger keju mengandungi 175 mg kolesterol): Ini belum termasuk jika anda menambah kentang goreng, ayam goreng, atau donat.
- Makaroni keju: Makanan ini tidak terlalu umum di Indonesia. Namun jika anda mengambilnya, ingat bahawa satu porsi saja sudah mengandung kolesterol yang cukup tinggi.
- Aiskrim: Kandungan lemak dalam aiskrim lebih tinggi dari hamburger dan donat.
- Minyak sapi: Lemak dalam minyak sapi sangat tinggi. Apalagi jika dalam pengolahannya ditambah santan.
- Mufin: Campuran telur, marjerin dan gula dalam membuat mufin adalah sangat tinggi kandungan kolesterolnya.
- Seafood: Jenis yang LDL nya tinggi adalah sotong, lobster, udang, ketam, dan kerang.
- Ayam goreng: Minyak untuk menggorengnya yang membuat ayam goreng mempunyai tahap kolesterol cukup tinggi.
- Hati lembu: Apalagi yang dalam pengolahannya menggunakan banyak santan. 3 ons hati lembu mengandungi 331 mg kolesterol.
- Snack: Yang mengandungi lemak trans, contohnya kerepek kentang dan Krakers.
No comments:
Post a Comment